Wetstraat 16

Achter de neoklassieke gevel van de Wetstraat 16 in Brussel werken zowel de beleidscel van de eerste minister, samengesteld uit zijn politieke adviseurs, als de Kanselarij, zijn administratieve diensten.

Achter de neoklassieke gevel van de Wetstraat 16 in Brussel werken zowel de beleidscel van de eerste minister, samengesteld uit zijn politieke adviseurs, als de Kanselarij, zijn administratieve diensten.

De hoofdingang van het gebouw kent iedereen: regelmatig zijn op het journaal beelden te zien van de eerste minister en de regeringsleden voor de poort van de ‘16’, wanneer journalisten verslag uitbrengen van de politieke actualiteit.

Het gebouw, dat zich tegenover het Warandepark en naast het Federale Parlement bevindt, werd gebouwd tussen 1782 en 1784 naar een ontwerp van de architect Louis Montoyer.

In het begin deed het dienst als refuge voor de Sint-Geertruiabdij in Leuven, daarna werd het onder meer door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gebruikt.

De Belgische Staat kocht het gebouw in 1847 om er enkele ministeries te huisvesten. In september 1944 vond eerste minister Hubert Pierlot dat het gebouw Wetstraat 18, waar de diensten van de eerste minister tot dan waren gevestigd, te klein was geworden. Hij nam de beslissing om naar de ‘16’ te verhuizen, het gebouw aan de andere kant van de straat.

Sindsdien is de Wetstraat 16 de officiële zetel van de Belgische regering. In dit gebouw vinden onder meer de wekelijkse ministerraden en de persconferenties van de regering plaats.

Het kantoor van de eerste minister

In dit kantoor hebben de opeenvolgende eerste ministers hun medewerkers ontvangen, talrijke contacten onderhouden en een groot aantal belangrijke dossiers bestudeerd. Elke eerste minister heeft de inrichting van het kantoor een persoonlijke toets gegeven.

kantoor van de eerste minister
Lila-zaal

De Lila-zaal

De naam van de zaal verwijst naar de lilakleurige rand in de zoldering. Na de oorlog, en tot eind jaren zestig, vergaderde de ministerraad in deze zaal. Daarna werd op de tweede verdieping een nieuwe zaal voor de ministerraad ingericht. De Lila-zaal werd dan voor de persconferenties gebruikt. De ministers namen voor de schoorsteen plaats en de journalisten zaten aan de andere kant van de tafel. Vandaag wordt de Lila-zaal voor vergaderingen gebruikt of om gasten te ontvangen.

oude ministerraadzaal

De oude ministerraadzaal

De oude ministerraadzaal heeft de lugubere bijnaam 'de doodskist’, een naam die verwijst naar de vorm van de tafel. Ze werd eind jaren zestig gebouwd. Er zijn heel wat zitplaatsen rond de tafel en dat kwam in de jaren zeventig van pas, toen sommige regeringen meer dan 35 ministers telden. Ze wordt nog steeds gebruikt voor vergaderingen met veel deelnemers.

De ministerraadzaal

De zaal werd in november 2007 onder eerste minister Guy Verhofstadt in gebruik genomen. Ze bevindt zich op de zolder van het gebouw, waar vroeger de archieven waren. Vandaag doet ze dienst als vergaderzaal voor de ministerraad.

De ministerraad is een van de belangrijkste epicentra van de Belgische politiek. De regeringsleden nemen er collegiaal beslissingen, d.w.z. op basis van een consensus, en ze zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de genomen beslissingen. De debatten zijn geheim, maar de beslissingen van de ministerraad worden in officiële perscommuniqués toegelicht.

ministerraadzaal
perszaal, bijgenaamd ʹde bunkerʹ

De perszaal, bijgenaamd ʹde bunkerʹ

De zaal werd in mei 1992 onder eerste minister Jean-Luc Dehaene ingehuldigd. Hier licht de regering de pers in over de beslissingen die tijdens de ministerraad zijn genomen. Deze volledig uitgeruste zaal bevindt zich in de ondergrondse verdiepingen van de Kanselarij.